Publiczna Szkoła Podstawowa nr 3 im. Jana Kochanowskiego w Brzegu

Warsztaty kulinarne z Sylwią w klasie 2a

W ostatnim dniu października zaprosiliśmy do klasy panią Sylwię Roczniak - mamę Mikołaja, która z pasją poprowadziła zajęcia: "Jak przetwarzamy owoce i warzywa na zapasy zimowe - tradycje konserwacji żywności naszych babć".

Na warsztatach kulinarnych z panią Sylwią chętnie próbowaliśmy nowych smaków naszych domowych dżemów, konfitur czy kompotów. Poznaliśmy znaczenie spożywania w okresie jesienno-zimowym  kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, a także owoców bogatych w witaminę C. Sporo czasu poświęciliśmy na przygotowanie i degustację naleśników orkiszowych z prażoną szarą renetą z dodatkiem cynamonu. Nowe doznania smakowe przekonały wielu z nas do zmiany nawyków jedzeniowych.